Εκκαθάριση σε ΑΕ πέραν των 3 ετών, πως & πότε υποβάλλονται ΔΦΕ;

Όταν μια Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και αυτή παρατείνεται πέραν των τριών ετών, η υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (ΔΦΕ) παραμένει σε ισχύ, όπως και για τις ενεργές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΕ, ακόμη και κατά τη φάση της εκκαθάρισης, συνεχίζει να έχει φορολογικές υποχρεώσεις και πρέπει να υποβάλλει ΔΦΕ ετησίως. Ας δούμε αναλυτικά τη διαδικασία και τις απαιτήσεις που προκύπτουν σε αυτήν την περίπτωση:

1. Υποχρέωση για Υποβολή Ετήσιας ΔΦΕ Κατά την Εκκαθάριση

Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης μιας ΑΕ, η υποχρέωση υποβολής ΔΦΕ δεν παύει να υφίσταται. Η εταιρεία, ακόμα και αν βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, θεωρείται ότι συνεχίζει να λειτουργεί για φορολογικούς σκοπούς μέχρι την οριστική διαγραφή της από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

  • Διαδικασία Εκκαθάρισης: Η εκκαθάριση της εταιρείας μπορεί να είναι χρονοβόρα, ειδικά αν η διαδικασία αφορά τη ρύθμιση πολλών οικονομικών και νομικών θεμάτων, όπως εκκρεμείς οφειλές, συμβόλαια και περιουσιακά στοιχεία. Σε περιπτώσεις όπου η εκκαθάριση ξεπερνά τα τρία έτη, η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις κανονικά.

2. Περίοδος Υποβολής ΔΦΕ Κατά τη Διάρκεια της Εκκαθάρισης

  • Ετήσια Υποβολή: Οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος υποβάλλονται ετησίως για κάθε οικονομική χρήση, όπως γίνεται και για τις εταιρείες που δεν βρίσκονται σε εκκαθάριση. Η περίοδος υποβολής είναι η ίδια με αυτή που ισχύει για όλες τις ΑΕ, και η καταληκτική ημερομηνία είναι συνήθως στις 30 Ιουνίου του έτους που ακολουθεί την οικονομική χρήση.
  • Αναφορικά με τη Φορολογική Χρήση: Εάν η εκκαθάριση συνεχιστεί πέραν των τριών ετών, η υποβολή της δήλωσης θα αφορά τις συγκεκριμένες οικονομικές χρήσεις, όπως θα γινόταν κανονικά για μια ενεργή επιχείρηση. Για παράδειγμα, εάν η εκκαθάριση ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται το 2024, τότε οι δηλώσεις για τα έτη 2021, 2022 και 2023 θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά.

3. Περιεχόμενο και Ιδιαιτερότητες των ΔΦΕ Κατά την Εκκαθάριση

  • Εσοδα και Εξοδα της Εκκαθάρισης: Η ΔΦΕ που υποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης πρέπει να περιλαμβάνει τα έσοδα και τα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης. Τα έσοδα μπορεί να περιλαμβάνουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, εκκαθάριση χρεών ή άλλες ενέργειες που εκτελεί ο εκκαθαριστής.
  • Φορολογικές Υποχρεώσεις: Παρόλο που η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση, έχει τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις όπως και οι ενεργές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλει τους φόρους που προκύπτουν από τα έσοδα της εκκαθάρισης.
  • Ευθύνη Εκκαθαριστή: Ο εκκαθαριστής της εταιρείας αναλαμβάνει την ευθύνη της καταχώρισης των οικονομικών δεδομένων και την υποβολή της δήλωσης. Είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι όλες οι συναλλαγές και τα έσοδα/έξοδα της εκκαθάρισης έχουν δηλωθεί με ακρίβεια στη ΔΦΕ.

4. Διαδικασία Ολοκλήρωσης και Οριστική ΔΦΕ

  • Τελική Υποβολή ΔΦΕ: Όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας, θα πρέπει να υποβληθεί η τελική ΔΦΕ που αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε μέχρι και την οριστική διαγραφή της εταιρείας. Αυτή η δήλωση περιλαμβάνει όλα τα τελευταία έσοδα και έξοδα της εκκαθάρισης, καθώς και τη διανομή του τελικού αποθεματικού στους μετόχους.
  • Χρόνος Υποβολής Τελικής ΔΦΕ: Η τελική ΔΦΕ υποβάλλεται αφού ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες εκκαθάρισης και ο εκκαθαριστής κλείσει τα οικονομικά της εταιρείας. Η καταληκτική ημερομηνία είναι εντός του επόμενου διαστήματος από την οριστική έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και την έγκριση της διανομής από τους μετόχους.

5. Ποινές για Μη Συμμόρφωση

Εάν η εταιρεία δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, αντιμετωπίζει πιθανές κυρώσεις από την ΑΑΔΕ, όπως πρόστιμα και τόκους υπερημερίας. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι την οριστική διαγραφή της από το μητρώο των νομικών προσώπων.

Συμπέρασμα:

Κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης μιας ΑΕ, ακόμα κι αν η διαδικασία εκτείνεται πέραν των τριών ετών, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να υποβάλλει τις ετήσιες Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτές οι δηλώσεις αφορούν τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, και η υποβολή τους γίνεται στις συνήθεις καταληκτικές ημερομηνίες που ισχύουν για όλες τις ΑΕ. Η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει σοβαρές φορολογικές κυρώσεις.

Λογιστική & Φοροτεχνική Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Στην ACCTAXIS παραμένουμε ενημερωμένοι και επικεντρωμένοι στην ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεργάζονται μαζί μας. Επιπλέον, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία της φορολογικής νομοθεσίας προς όφελος των πελατών μας, με στόχο την ασφαλή ανάπτυξή τους.

logistikes ypiresies gia anonimes etairies acctaxis