Τι είναι το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής | myData

Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της Φορολογικής Διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων.

Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής είναι το παραστατικό που συνοδεύει τη μεταφορά αγαθών από τον αποστολέα στον παραλήπτη και το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα MyDATA. Περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση των αγαθών, όπως:

Στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη: Πλήρης επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ των εμπλεκόμενων μερών.

Περιγραφή των αγαθών: Αναλυτική περιγραφή των μεταφερόμενων αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας, του βάρους και άλλων χαρακτηριστικών.

Ημερομηνία και ώρα μεταφοράς: Η ακριβής ημερομηνία και ώρα έναρξης της μεταφοράς.

Προορισμός: Η τοποθεσία παράδοσης των αγαθών.

Υποχρεώσεις και Διαδικασία Διαβίβασης στην ΑΑΔΕ

Άμεση Διαβίβαση: Το ψηφιακό Δελτίο Αποστολής πρέπει να διαβιβάζεται στην πλατφόρμα MyDATA πριν από την έναρξη της μεταφοράς των αγαθών. Η διαβίβαση αυτή γίνεται μέσω της σύνδεσης του λογιστικού συστήματος της επιχείρησης με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Επαλήθευση Στοιχείων: Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Αποστολής πρέπει να είναι ακριβείς και να αντιστοιχούν πλήρως στα αγαθά που διακινούνται. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα δεδομένα έχουν καταχωριστεί σωστά.

Αρχειοθέτηση: Αν και η διαβίβαση γίνεται ψηφιακά, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρούν τα πρωτότυπα Δελτία Αποστολής σε φυσική μορφή ή να τα αποθηκεύουν ηλεκτρονικά για μελλοντική αναφορά.

Ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής υποχρεώσεις και διαδικασία διαβιβασης στην ΑΑΔΕ λογιστικό γραφειο ACC TAXIS

Πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής

Αποτελεσματικότητα: Η ψηφιακή διαχείριση των Δελτίων Αποστολής μειώνει το διοικητικό φόρτο και επιταχύνει τις διαδικασίες εμπορικών συναλλαγών.

Διαφάνεια: Η ηλεκτρονική παρακολούθηση και η άμεση καταγραφή των συναλλαγών στο MyDATA ενισχύουν τη διαφάνεια και μειώνουν τις πιθανότητες φοροδιαφυγής.

Συμμόρφωση: Με την ηλεκτρονική διαβίβαση των Δελτίων Αποστολής, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους με τη φορολογική νομοθεσία και αποφεύγουν κυρώσεις.

Κύριες Εξαιρέσεις από το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

Εσωτερικές Μετακινήσεις

Μεταφορές αγαθών εντός της ίδιας επιχείρησης (π.χ., μεταξύ υποκαταστημάτων ή αποθηκών) που βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα ή εφόσον η κυριότητα των αγαθών παραμένει η ίδια.

Μικρές Επιχειρήσεις και Αγρότες

Αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ ή άλλες μικρές επιχειρήσεις μπορεί να εξαιρούνται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από την υποχρέωση έκδοσης ΔΑ.

Διακίνηση Δειγμάτων ή Προωθητικών Υλικών

Όταν μεταφέρονται δείγματα προϊόντων ή προωθητικό υλικό που δεν προορίζονται για πώληση ή εμπορική εκμετάλλευση.

Μεταφορές για Επισκευή ή Συντήρηση

Διακίνηση αγαθών που προορίζονται για επισκευή, συντήρηση ή άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, όταν δεν πραγματοποιείται εμπορική συναλλαγή.

Μη Εμπορικές Μεταφορές

Αγαθά που μεταφέρονται για μη εμπορικούς σκοπούς, όπως δωρεές, αγαθά που επιστρέφονται στον προμηθευτή, ή προσωπικά αντικείμενα.

Οι εξαιρέσεις αυτές έχουν καθοριστεί με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η έκδοση Δελτίου Αποστολής δεν κρίνεται απαραίτητη.

Ωστόσο, η ακριβής εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής και οι λεπτομέρειες για κάθε εξαίρεση μπορεί να ποικίλλουν, γι’ αυτό και συνιστάται η συμβουλή από έναν έμπειρο λογιστή – φοροτεχνικό της ACC TAXIS για ειδικές περιπτώσεις.

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα ενδιαφέροντος και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.